Blogg

Open air cinema

IMG_1657

I lördags var vi på något som heter Open air cinema. Det var alltså utomhusbio över en stjärnklar himmel i fint sällskap som lördagkvällen spenderades med. Tänk er, att först sitta utomhus på filtar i eftermiddagssolen, äta popcorn och dricka vin från vingården detta utspelades på, prata om intressanta saker och sedan när det blev mörkt sätta sig tillrätta och kolla på Dirty Dancing. Sämre lördagar har en haft – inte sant? Detta är något alla borde testa om tillfälle ges!

Podcastsbekymmer…

Nu har vi äntligen fått ändan ur och spelat in första avsnittet av vår podcast. Dessvärre har vi inget forum att ladda upp det på än men den som väntar på något gott… Som sagt, vi hoppas det här löser sig så fort som möjligt för vi har såååå mycket att prata om att vi fick hejda oss i detta första avsnitt för att ni inte ska få sår i öronen av vårt babbel. Haha!

Idag jobbar vi hemifrån – sitter nu på vår kära golfklubb och snor wi-fi (igen). Ikväll är det dock live jazz i Kapstaden som vi är otroligt taggade på!

Snapshot_20170316_12

Soliga hälsningar,

Hanna och Olivia

 

Fyra tips inför din utlandspraktik

Idag har vi befunnit oss i landet i exakt en månad och kan redan nu komma med lite tips för er som planerar att göra en liknande resa som oss.

¤ Boende. Airbnb (som vi tog redan innan vi åkte) har fungerat jättebra men kan vara lite dyrare än exempelvis att gå via en mäklare. Finns många hus till uthyrning MEN de vill gärna hyra ut en längre tid så ta en koll redan innan om det finns något fint ställe där ni kan bo under er vistelse för att öka era chanser att få ett längre boende.

¤ Bilar. Vi började med att hyra en (jättefin!) Mercedes men insåg väldigt snabbt att fem personer, med olika viljor, praktikplatser, tidsscheman och intressen inte gick att pussla ihop. Så åker ni många – se till att flera kan köra och att ni hyr flera bilar! För oss var det snabbt fixat, vi lyckades byta mercan mot två Hyundais. Företaget vi hyr av heter Rentacheapie och de har varit otroligt hjälpsamma med oss. Inget att klaga över än så länge. Möjligtvis att vår lilla Hyundai (namn: Myggan – liten, grå och irriterande) inte har en justerbar stol så är du väldigt lång kan du få lite problem. No worries, kolla vilken bil ni hyr bara.

¤ Sambokontrakt. Skriv ner lite punkter hur ni vill ha det, vad ni bör komma överens om innan avfärd gällande boende, bil, matschema, vem handlar etc. samt delge hur ni reagerar vid olika situationer. Kan göra att många onödiga diskussioner och tjafs slipper uppstå.

¤ Costsplit. En app där ni skapar en grupp för denna period, lägger in allas namn och sedan kan ni lägga in kostnader där, vem som betalade och för vem det betalades för. Sedan håller appen koll på vems tur det är att betala nästa gång.

Detta är vad vi märkt av so far, kommer vi på fler tips så bloggar vi om det framöver.

Weekend i Mosselbaai

IMG_4742IMG_4810 (1)

IMG_4753IMG_1427IMG_1401

I helgen har Hanna och jag (Olivia) varit på utflykt till Mosselbaai (sv: Musselviken)! Vi åkte dit tillsammans med en kille som vi har lärt känna som kommer därifrån som bjöd med oss att bo hos hans familj under helgen. Det som är najs med Sydafrika är att det är lätt att få kontakt med locals och de är alla så otroligt, ofattbart öppna och gästvänliga. Resan från Paarl tog ca 5h inklusive en hel del stopp längs vägen. Hanna och jag hade först tänkt att tälta på en camping vid havet men när vi började närma oss Mosselbaai så började det blåsa och bli dåligt väder så föräldrarna till vår kompis insisterade på att vi skulle sova i deras hus istället – och vi var inte de som sa emot! När vi anlände kramade hela familjen om oss och välkomnade oss in i sitt hem. De drog igång en braai (alltså en brasa där man lagar mat över öppen eld) inomhus och bjöd oss på vin, öl, Brennewein (som är brandy och cola, inte brännvin haha) och mycket mer. Jag och Hanna storstrivdes och spelade svensk musik för dem, skrattade och hade världens bästa kväll. Sen gick vi ut på nattklubb tillsammans med vår vän, hans två bröder och ena broderns flickvän. Det var en upplevselse kan man säga. Har ni någonsin varit med om att 70 åringar dansar pardans till housemusik på en nattklubb? Nej, inte vi heller, förrän nu. Det var en sällan skådad blandning av åldrar i den här lite halvsunkiga industrilokalen som nu var nattklubb. Shotsen flög hejvilt bland gubbar och gummor, unga som gamla och det blandades pardans med twerks på dansgolvet. Man behöver inte understryka det faktum att vi hade hysteriskt roligt! Och så var det det här med efterfest… Braai och en fest blev det hemma hos vänner till yngsta brodern, vilket var supertrevligt! Men det bästa av allt var nog nattbadet. Vi insåg först när vi hade varit i vattnet i ca 15 min att vi faktiskt simmade runt med vithajar näst intill oss. Seal Island, som är en världskänd feedingground för vithajar ligger endast 800m från strandlinjen (där vi badade) och vithajar är lika vanligt förekommande i grunda vatten som rådjur är längs vägkanterna i Sverige. Men vi klarade oss, ingen hajattack den gången! J Det enda som orsakade oss skada var festandet och vi kom i säng vid 07:00 på morgonen på lördagen… Bubbelas kallas bakfylla på afrikaans, bra ord att kunna.

Trots att vi var slitna dagen efter så beslutade vi oss för att dra ut och se Mosselbaai lite närmre. Vi åt frukost på The Point, som är den sydligaste spetsen av området. Att få sitta med en pizza och blicka ut över en fantastisk utsikt med surfare som rider vågorna botar vilken bubbelas som helst. Efter en välbehövlig pizzafrukost begav vi oss upp i bergen längs en vandringsstig. Bröderna som vi gick med varnade oss dock för den stigen, de påstod att det finns en urbefolkning som bor i skogarna där och att de dödar människor. Det har varit många försvinnanden längs den stigen genom åren och det sägs att filmen Wrong Turn 7 ska vara baserad på en sann historia från det området. Är det sant eller ej? Vi vet inte. Det enda vi vet är att våra vänner ABSOLUT inte ville gå längre än 1 km längs den stigen. Även fast vi tjatade så sa de tvärnej och ville vända om för att det var ”too dangerous”. Vackert var det hursomhelst!

Helgen avslutades med en dag på stranden. Vi ville hyra surfbrädor och lära oss att surfa men alla longboards var uthyrda så vi får ta det nästa gång vi åker dit, för det kommer att bli en nästa gång. Mosselbaai måste bara upplevas av alla. Vi är helt kära i området och kommer definitivt planera in en till weekend där, då ska vi se till att förboka hajbursdykning och longboards!